Return to sender?

Boodschap

Iedereen geeft een boodschap af. Niet altijd even bewust en doelgericht, maar men doet dat wel. En soms juist heel bewust, in de hoop dat een ander deze opvangt en begrijpt. Het lukt niet altijd om dit even adequaat te doen. Hetzelfde geldt voor de ontvanger. Nergens gaat zoveel mis als in communicatie tussen mensen.

Al spreken we dezelfde taal, dan nog spreken we op bepaalde momenten schijnbaar een verschillende taal, want er vindt veel ruis plaats. Iemand kan om meerdere redenen een boodschap afgeven, maar in het algemeen kun je zeggen dat een ieder die dat doet daarbij een behoefte heeft en een verwachting. Zelfs als deze persoon niet kan spreken en stilzwijgend signalen uitzendt. Of alleen maar schreeuwt of iets vernielt.

Verborgen drama

Wanneer het gaat over huiselijk geweld, seksueel misbruik, verslavingsproblematiek of schulden, blijkt vaak achteraf dat er veel signalen afgegeven worden die niet worden opgepikt, dan wel opgepakt. Hierin spelen veel factoren een rol, niet in de laatste plaats de eigenmacht en zelfregie van de persoon zelf die niet uit de cirkel weet te stappen. Maar een factor die zeker ook een rol speelt is dat boodschappen niet begrepen zijn die werden uitgezonden. En dat is nog steeds gaande. We zijn niet goed in staat om door de uiterlijke façades heen te kijken en te luisteren. We horen wat iemand zegt, gaan in op een discussie of proberen iemand te kalmeren. We leiden de persoon af door middel van activering en maatjesprojecten, verwijzen naar een therapie als mindfulness of lossen praktische problemen voor ze op.

Onderliggend

Uiteraard is het goed om mensen te ondersteunen om uit hun cocon te stappen en persoonsgerichte coaching te bieden waar zij zelf de stuurman of -vrouw van het schip worden. Wel moeten we uit de spiraal van tijdgebrek en korte-termijn handelingen en veel meer structureel gaan worden. Dat wordt uiteindelijk beter te realiseren als we onderliggende boodschappen leren verstaan. Intuïtie kan ons daarbij van dienst zijn. Maar ook kennis van thema’s, bijscholing, reflectie en zelfbewustzijn. Doe inspanning om onderliggende signalen van boodschappers op te pikken en reageer niet slechts vanuit je persoonlijk referentiekader. Probeer ‘je in de ander verplaatsen’ daadwerkelijk uit en pas dan pas toe wat mogelijk effectief kan zijn.

Vragen stellen

Als iemand een boodschap uitzendt, stel dan liever vragen dan dat je je mening geeft. Pas als je zeker weet dat je de boodschap begrijpt is er ruimte voor het geven van een reactie. Vragen stellen is moeilijker dan het lijkt. Vragen stellen, zonder vooringenomenheid, zonder dat er een antwoord of mening in verborgen zit, is een vaardigheid die je moet leren. Zoals de boodschapper ook moet leren zichzelf duidelijker uit te drukken en woorden te geven aan zijn of haar gevoelens, gedachten en ervaringen. Iemand die geheimen met zich meedraagt wil heel graag uit die afgesloten wereld vandaan. En het is onze verantwoordelijkheid om deze hulpvragen te horen en de weg naar herstel mogelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.