Veiligheid maken

Veiligheid

Als je met groepen werkt, wil je graag dat deelnemers zich veilig voelen en vrij om te zijn wie ze zijn. Misschien wel juist omdat we zelf weten hoe essentieel dat is: je veilig weten. Het ingewikkelde aan veiligheidsbeleving is dat het heel subjectief is.

Waar de één zich heel veilig bij voelt, kan de ander zich bedreigd voelen en met name in een groep waar je plek wilt bieden aan iedereen die deelneemt schiet je eigenlijk altijd wel te kort. De vraag is dan ook in hoeverre deze taak van veiligheid creëren bij jou ligt en waar deze bij de deelnemers zelf ligt. Dat is een spanningsveld en zoektocht die je samen maakt. Veiligheid is heel belangrijk voor het gevoel van welzijn en alleen binnen een veilige setting is het mogelijk om jezelf te ontwikkelen en te groeien als mens. Dus we kunnen hier zeker niet licht over denken.

Persoonlijke veiligheid

Veiligheid maken rondom jezelf is vooral een verantwoordelijkheid van de deelnemers zelf. De neiging om dit te verwachten van de groepsfaciliteerder of omgeving is vaak groot en men is geneigd om het buiten zich zelf te leggen. ‘Als dit gebeurt, of als mijn groepsgenoot zich maar aanpast aan mijn verwachtingen, dan voel ik mij beter, veiliger. Of als je op die manier ‘leiding’ geeft, dan creëer je voor mij veiligheid’. Dat kan natuurlijk nooit. Dan zou je het als coach van een groep nooit goed kunnen doen. Juist omdat iedereen verschillende behoeften heeft en je niet verantwoordelijk bent voor de maximale veiligheidsbeleving van de deelnemers. Wanneer je daarin zou tuinen, zou je bezig blijven met het vervullen van behoeften van de ene en die van de ander weer te kort doen. Persoonlijke veiligheid is persoonlijke verwachtingen en behoeften uitspreken, maar ook de grenzen daarvan kennen in het deelnemen in een groep. Waar eindigt jouw ik en waar is er ruimte voor de ander?

Bakens

Al vanaf dat we kind zijn hebben we behoefte aan bepaalde bakens, waarbinnen we ons veilig weten. Deze bakens hebben we ook als volwassenen nog steeds nodig. Bakens helpen ons om ons vrij te kunnen bewegen en tegelijkertijd te weten waar de grenzen liggen. Dat is een heel menselijk fenomeen en geldt voor iedereen. Als je beschadigd bent door het leven en veel bent gekwetst kan deze behoefte groter zijn. Bakens kunnen dan bijvoorbeeld regels zijn, maar ook personen, tijden, plekken, verwachtingspatronen, ongeschreven regels. Je weet hierdoor waar je aan toe bent. Het biedt een voorspelbaarheid, waardoor je minder het idee hebt volledig aan jezelf overgeleverd te zijn. In een groep werken met mensen die op de één of andere manier beschadigingen hebben opgelopen vraagt om een bepaalde mate van het creëren van deze bakens. Die leg je vast en de deelnemers weten dat deze er zijn. Dat biedt een basisveiligheid. Dat is onze verantwoordelijkheid als we een groep organiseren.

Relationeel bouwwerk

Het meeste gebeurt in het relationele werk in de groep zelf. Deelnemers gaan samen op reis en onderweg gaan ze op zoek naar een gezamenlijke vorm van veiligheid die het best aansluit. Dat dit tot wrijving leidt en misschien wel soms tot explosieve situaties hoort daar gewoon bij. We moeten daar niet bang voor zijn en vooral beschikbaar blijven. Een plek zoeken in deze wereld is immers waar we allemaal voor staan of komen te staan en in die zin is het alleen maar gezond. Wel zijn we er voor verantwoordelijk dat we zelf veilig zijn, betrouwbaar en echt. Wij overzien en doorzien het geheel, weten waarom gebeurt wat gebeurt en bewaken het wederzijds respect. Het vertrouwen in persoonlijk herstelvermogen dat mogelijk wordt door de interactie is iets wat uiteindelijk hele bijzondere ontwikkelingen mogelijk maakt. Om daar getuige van te mogen zijn is eervol en maakt bescheiden. Men vindt zijn of haar weg. Het herstel begint en veiligheid wordt weer iets waar de persoon zelf baas over wordt. Dat is de mooiste genoegdoening die je de ander vanuit hart en ziel gunt!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.