Vooruitzien

Stilstand

Niet altijd ben je in een staat van continue beweging en groei. Er zijn ook periodes van schijnbare stilstand, waarbij het lijkt of er meer beren op de weg verschijnen. Dan is verder kijken soms lastig en frustrerend. Het is of er een dikke mist hangt over de toekomst en je kunt je niet goed voorstellen waar de kansen liggen.

Dat is geen prettige fase en het is een uitdaging om juist dan hoop te blijven houden. Want waar moet je je aan vast grijpen? Welke verwachtingen kun je hebben? Stilstand is als vastzitten met je voeten in het zand en als je niet oppast wordt dat drijfzand. Alleen omhoog kijken en een horizon blijven waarnemen, al is het in je verbeelding, helpt om dat te voorkomen.

Tegenslagen

Belemmeringen en tegenslagen komen zelden alleen en kunnen een stapel worden. Soms werk je van tegenslag naar tegenslag en zijn overwinningen ver te zoeken. Het is alsof je niet op de goede weg zit en daarbij alle steun ontbreekt om je dromen waar te maken. Blijf dan maar eens geloven in je doel, je passie en alle beweegredenen die jou altijd hebben gestuurd en gedreven. Opgeven is geen optie. Want waarom zou je je drijfveer inleveren op omstandigheden en externe tegenwerking. Het zou verloochening zijn van jezelf en alles waar je voor staat.

Geloven

De balans opmaken van afgelopen jaar is een natuurlijk gegeven in december. Je doet het vanzelf, daar er een nieuw, blanco jaar op je wacht. Soms leidt dat tot vreugde, omdat je terug kunt kijken op een jaar vol bijzondere en positieve ontwikkelingen. Dat ervaar ik deze keer niet. Er zijn mooie dingen gebeurd, maar er zijn ook veel tegenslagen geweest. En die zijn nog niet voorbij. Veel is onzeker en niet te voorspellen. Er zijn veel tegenkrachten in het spel. Ik blijf echter geloven in de toekomst. Ik geloof in waar ik voor sta en daar sta ik niet alleen in. God heeft een plan met mij. Mensen om mij heen hebben een plan met mij.

Volgend jaar

De omgeving mag onrustig zijn, de krachten soms erg sterk, maar het is de hoop die zorgt voor antwoorden. Volgend jaar zullen weer een deel van de antwoorden komen. Hoop is verwachten en doen tegelijkertijd. Iedere stap die vervolgens wordt genomen bevestigt deze hoop en dan zal het vertrouwen ook weer groeien. 1 januari is de dag waarop de mist zal gaan opklaren en we samen weer op weg gaan. Een nieuw begin, en toch ook weer niet. Stilstand is slechts een ervaring; het bestaat niet echt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.