Triggers

Triggers

Iedereen kent wel situaties in werk of privé waarin bepaalde gebeurtenissen enige weerstand oproepen. Er ontstaat een unheimisch gevoel en men voelt zich even niet behaaglijk.

Men weet niet hoe meteen adequaat te reageren of reageert en beseft achteraf dat het niet goed voelde. Iets van binnen wordt aangeraakt en soms wakker geschud. Iets wat mogelijk zelfs slapende was en niet meteen herkend wordt. Bijna altijd heeft dat te maken met iets in jezelf dat niet helemaal prettig aanvoelt. Het kan zijn dat het iets is waar je niet goed raad mee weet en wat je liever niet onder ogen ziet. Misschien heb je er een negatief oordeel over of schaam je je ervoor. Misschien is je vaak verteld dat het er niet mag zijn. Ontmoetingen met anderen kunnen je dan onverwachts ergens op attenderen.

Bij triggers worden bepaalde zenuwen in jezelf op scherp gezet. Een allergie in jezelf, iets waar je bang voor bent of andere emoties bij hebt. Iemand anders doet iets, zegt iets of juist niet en je raakt in een stress modus. Niet altijd kun je er meteen de vinger op leggen en de neiging om naar de ander te wijzen als veroorzaker houdt het vaak in stand. Anderen zijn dan de aanleiding, de oorzaak ligt ergens in jezelf verborgen. Iets waar je nog aan mag werken of wat jouw aandacht vraagt.

Stress modus

Een toestand van stress kan ontstaan als de trigger diep is en bijvoorbeeld te maken heeft met onderliggend trauma. Deze is te herkennen door signalen van je lichaam, die snel in een stress toestand komt, zoals hartkloppingen, spierspanning, zweten, trillen, verstarren of willen rennen. Ook uit je lijf gaan, gevoels- en waarnemingsafstand ervaren is een uitingsvorm. In feite reageer je exact op de huidige situatie als je eens op een daadwerkelijk bedreigende en onveilige situatie hebt gereageerd.Relativeren heeft op zo’n moment weinig invloed. Dit herhaalt zich op ieder moment dat je er aan herinnerd wordt of over spreekt.

Uit de modus raken

Als ervaringswerker kan je dit overkomen. Hoe ga je daar dan mee om? Ik schrijf hier een blog over, omdat ik dit zelf ben tegen gekomen. En het kwam helemaal onverwacht. Al vele malen was ik in dergelijke situaties geweest, waarbij ik de trigger niet had en ineens was daar toch zo’n moment. Het heeft niets te maken met wel of geen goede ervaringswerker zijn of in welke mate je hersteld bent. Waar het wel mee te maken heeft is dat je als ervaringswerker op bepaalde momenten situaties tegen komt waar je iets mee moet. Want als je dat niet doet kom je de modus niet uit. Elke herinnering aan of confrontatie met zal hetzelfde effect hebben zolang je geen aandacht voor jezelf hebt.

In mijn situatie betekent dit met name mijn interne veiligheid weer op orde brengen. Dat kan een ander niet doen. Wel helpt het mij dit te delen met mijn collega’s en te bespreken wat er gebeurd is en wat ik nodig heb. Daarnaast neem ik verantwoordelijkheid voor mijn eigen verwerking en het vrij komen van de modus. Wat hierbij helpt is wandelen, ademhalingsoefeningen, toelaten van emoties, mijn aandacht focussen en mijn hersenen actief houden met andere dingen. Een tip is trouwens ook lachen om bizarre filmpjes.

Afstand nemen en dan er weer in

Als je in je werk getriggerd bent en je kunt hierdoor tijdelijk niet goed functioneren is het goed om even afstand te nemen en vergelijkbare situaties te vermijden. Dit is ook verantwoordelijkheid nemen en je grenzen kennen. Maar vervolgens is het wel essentieel om weer toe te werken naar het opnieuw confronteren met de situatie. Waarin je als het goed is weer meer beslagen ten ijs en handelingsvaardig bent. Dit bouw je op en kun je met steun van je collega’s of een coach doen. Neem de regie weer op je en leer ervan.

Het hoort erbij

Triggers horen erbij; het is onderdeel van je leer- en ontwikkelproces. Zo kijk ik er in mijn situatie ook naar. Het maakt mij uiteindelijk tot een nog betere ervaringswerker. Omdat ik mijzelf nog beter ken en met de nodige aandacht bejegen. Ik heb voldoende tools tot mijn beschikking om mijzelf gezond te houden.

Meer weten over PTSS? Lees de ervaringsverhalen:

https://merkhoesterk.com/2019/01/25/volkskrant-interview-ptssers/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.