Achter het product

Producten en activiteiten

Als stichting die bestaat uit mensen met een GGz ervaring of verslavingsachtergrond bieden we producten en activiteiten aan die herstel en persoonlijke ontwikkeling mogelijk maken. Dit is een wederkerig proces tussen de personen die de producten en activiteiten creëren en deze die ze afnemen.

Er is het vraag-en aanbod spel enerzijds en een doorlopende ontwikkeling tussen personen anderzijds. Helaas is de blik altijd eerst gericht op wat er praktisch naar buiten komt en heeft men niet altijd in de gaten dat er achter dit vraag-en aanbod wereldje een nog grotere en complexe wereld schuilgaat. Producten kunnen een aantrekkelijke titel hebben en goed verkopen, maar dat is niet waar het echt m draait in het ervaringswerk in de wijk en herstelcommunity zijn. Bij activiteiten gaat het niet alleen om een aantrekkelijke bezigheidsvorm, maar ook daar zit theorie en visie achter. Het lijkt mij van essentieel belang om de aandacht daarvoor te vergroten.

De visie

Achter de uitvoering ligt een vooruit gericht doel en deze is geënt op een gedragen visie. Een visie houdt in dat men uiteraard ruimte heeft voor beweging en veranderingen in het alledaagse, maar het is ook een kader waarbinnen er gehandeld wordt. Er wordt steeds op teruggegrepen en in samenspraak vastgesteld. Als de visie in een organisatie niet voor alle medewerkers duidelijk is of gedragen wordt, moet er weer pas op de plaats gemaakt worden voor men weer met de uitvoering start. Veel organisaties verliezen zich in het uitvoeren en concurreren, in plaats van werken vanuit de basis.

De waarde van het product

Bij het beschrijven van producten gaat het erom deze uit te leggen in de waarde. Stel, je hebt het over een inloopfaciliteit, dan gaat het niet over deze praktische mogelijkheid voor wijkbewoners alleen. Het gaat over wat er bij en tijdens een faciliteit gebeurt, wat er mogelijk wordt gemaakt, wat ontstaat en welk effect dit heeft op de deelnemers. Wat is het verschil tussen een reguliere, laagdrempelige inloopmogelijkheid en een inloop die herstelondersteunend is en mensen nog meer biedt dan koffie, thee en een bezigheid? Dat is niet altijd gemakkelijk in woorden te vangen. Ik zie bijvoorbeeld processen ontstaan die direct raken aan zelfregie, ontplooiing, peersupporting, zelfonthulling, leren omgaan met allergieën en gedragspatronen, zelfkennis, het nemen van regie in gebruik van eigen kracht en de niet te onderschatten eerste stap uit isolement. Dat is geen kwestie van een moment, maar momenten en kansen gebruiken om een weg op te gaan.

Training

Een ander product is de training ervaringswerker in de wijk. Deze kan uitgedrukt worden in een leerproces van technieken en vaardigheden. Maar het is meer dan regulier leren; het belangrijkste komt tot uiting tijdens de uitvoering, van een product dat uiterst doordacht is en in ontwikkeling blijft. Bijna alles ontstaat vervolgens binnen de groepsdynamiek zelf. Het tegenkomen van grenzen, ontdekken van krachtbronnen, het afwegen van openheid, kennis delen en vergroten onderling en stappen zetten in herstel en autonomie. Van daaruit wordt weer ingezet op het toepassen in het belang van de ander.

Intervisie

Bij intervisie worden met name het uitwisselen van praktijkervaringen en feedback als pijlers gezien. Toch merk ik dat ook hier veel meer plaatsvindt dan dat alleen. Deze bijeenkomsten bieden inhoudelijk ook zaken als goed leren communiceren, oefenen van zelfreflectie en reflecteren van de ander, situaties leren inschatten, eigen grenzen en die van de ander afstemmen, methodieken leren, inzicht in ervaringsdeskundigheid vergroten, omgaan met conflicten en casussen, eigen houding en gedrag zien, omgaan met reguliere GGz en hulpverleners en doelgerichte openheid.

Herstel in de wijk

Als we het hebben over herstel in de wijk, gaat het niet slechts om woorden maar vooral en altijd om de inhoud die we eraan geven. Woorden als inclusie, participatie of herstel zeggen op zichzelf te weinig. Maar dat wat je ziet gebeuren in de praktijk van het dagelijkse, dat is waarom je het doet. In ieder geval is het juist dat wat mij er iedere keer van overtuigt dat we op het juiste spoor zitten. En dat ik daar achter sta, met al mijn overtuiging. Het is nooit perfect, maar dat maakt het zeer aantrekkelijk. I let it be.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.