Kracht behouden

Kracht begint bij zelfzorg

Al ga je voor je passie als ervaringswerker, al geloof je voor de honderd procent in wat je doet, dan nog kan het voorkomen dat je je eigen grenzen passeert. Ware passie leidt immers niet zelden tot weerstand en tegenkrachten. En soms tot teleurstellende resultaten.

Hoe je daar uiteindelijk mee omgaat maakt het mogelijk om je kracht te behouden. Is jouw passie als ervaringsdeskundige er één die voornamelijk positieve drive bekrachtigt of vermoeit jouw passie je en raak je ontmoedigd? Bevind je je verhoudingsgewijs meer boven water of ga je kopje onder? De kracht om te gaan voor je waarden en talenten start bij goede zelfzorg. Wat zijn de eisen die je hierbij aan jezelf stelt? Van welke uitkomsten en effecten stel je jouw trots en tevredenheid afhankelijk? Wat maakt jou tot een mooi mens?

Valkuil

Ik zie het bij mijzelf, maar bemerk het ook bij andere ervaringswerkers. De valkuil ligt daar waar het zelfbeeld en de passie die daaruit voortvloeit stukloopt op het besef dat ervaringsdeskundigheid op veel plekken nog niet erkend wordt als zodanig. En dat wordt verward met het zelfbeeld van de ervaringsdeskundige zelf, veelal met een geschiedenis waarin al veel miskenning en afwijzing heeft plaatsgevonden. Dan wordt de passie doodgedrukt door negatieve zelfbevestigingen en verlies van eigen kracht. In feite staan ontwikkelingen in het werkveld los van de persoonlijke ontwikkelingen die ervaringswerkers zelf hebben doorlopen.

De bron

Kracht behouden betekent allereerst kennis hebben van de eigen energie en deze ook accepteren. Tegelijkertijd is het blijven vasthouden aan eigen waarden en die behouden die daadwerkelijk van jou zijn, terwijl je alert blijft op waarden die dat eigenlijk niet zijn. De bron waaruit je put als ervaringswerker ben jezelf en dat zijn je peers, en dat is de basis waarop je drijft. Laat het een bron zijn van geven en ontvangen, van reflectie, rust en actie. Ga er van uit dat jouw leven je veel heeft geleerd en dat het voorhanden is, altijd. Zolang je daar dicht bij blijft of na elke dwaling weer terug komt, houd je moed, geloof, hoop,  pijn en kracht. Dat is de drive van de ervaringswerker die tot effect leidt en je zelf gezond.

En die tegenkrachten? Die waaien een wind waar jij geen deel aan hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.