Zien

Zien

Het gebeurt altijd onderweg. Al heb je nog zoveel doelen gesteld en plannen gemaakt voor de dag, dat maakt de onvoorspelbaarheid er van niet minder. Dat is niet erg. Je laten verrassen door onverwachte wendingen is soms net datgene wat de dag kleur kan geven.

Terwijl je loopt naar je bushalte of fietst richting je afspraak verschijnt de lichtgevende mens in jouw blikveld en je reageert intuïtief. De man in de supersonische rolstoel, het kind met glitter in zijn gezicht, de jongeman vol tattoos of die oudere vrouw met haar hondje. Wat doe je op zo’n moment?

Ik merk dat het ingaan op zulke blikvelden tot verrassende en verrijkende resultaten leidt. De 5 tot 10 minuten tijd die ik besteed aan ontmoetingen met deze mensen die mijn pad kruisen voelen aan als momenten op de dag die het z’n meerwaarde geven. Voor die ander, maar nog meer voor mij zelf.

Plastic fles werpen

Helaas, één van de lege plastic flessen werd niet geaccepteerd in de supermarkt. Buiten voor de deur van de winkel stond ik nog wat te aarzelen. ‘Tja, wat moet ik nou met die ene fles?’ Ik keek in de ogen van een man die wat stond te vervelen rond de supermarkt. De galante meneer zei: ‘Kom maar op, dan gooi ik die wel even voor jou in de afvalbak.’ Hij gooide flink mis. Een andere man, met een lichte slok op dacht het beter te kunnen en deed ook een worp. Helaas, ook mis. Toen gooide ik hem er van een afstandje in. Raak. We hadden plezier. Ik liep met een glimlach op mijn gezicht naar huis.

Thuis sporten

We hebben elkaar al vaker op straat gesproken. Een soort vertrouwensband ontstaan onderweg en in dezelfde winkel. Iedere keer vertelt hij weer iets meer. Ik weet nu dat hij een verslavingsverleden heeft gehad, veel problemen. Het gaat iedere keer weer beter met hem. Bij elke ontmoeting heeft hij weer een nieuwe stap op weg naar herstel genomen. Hij ziet dat het met mij ook goed gaat, ‘Je straalt veel meer zelfvertrouwen uit dan vroeger’ zegt ie. Hij heeft nu een hometrainer gekocht. De vorige keer ging het over gezonder eten. En nu dus sporten in huis. Hij is trots en vertelt er graag over. Zijn grijns wordt breder. Ik geniet van het gevoel van trots dat hij uitstraalt. Zie hem thuis op die fiets zitten en scores behalen. Mooi!

Je hebt niet altijd tijd. Soms heb je er ook geen zin in of geen ruimte voor. Dat kan en mag. Maar je ontkomt er niet aan dat die blikvelden zich blijven aandienen. Het zijn giften aan het leven. Het verrijkt je als persoon en verbreedt je perspectieven. Het herinnert je er aan waar je vandaan komt en waar je naartoe wilt. Dat het leven ook jou slechts gegeven is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.