Jij bent

Jij bent

In de zoektocht naar jezelf en het gevecht om jezelf te bewijzen kan het niet anders dan dat je op een dag voor de spiegel staat en jezelf afvraagt waar je bent gebleven. Je ziet een persoonlijkheid die niet meer strookt met wie je wilt en kunt zijn. Een leeg omhulsel, uitgeteld en zonder hoop.

Misschien had je de illusie dat je het allemaal uiteindelijk voor jezelf deed, of uit een verlangen een goed mens te zijn, nuttig, waardevol, gezien en geaccepteerd. Maar je bent ergens onderweg de verbinding met jezelf verloren. Er is geen rust meer, geen vrede, tevredenheid. Jij bent degene die je aankijkt in de spiegel en waar je verantwoordelijk voor bent. Is dit wat je wilde? Wat je nodig had? Misschien heb je je dat wijs laten maken. Omdat anderen je dat vertelden, omdat je teveel om je heen hebt gekeken.

Als een baby kwam je ter wereld en was je behoeftig, vragend zonder schroom. Je hersenen gingen niet aan het werk met weerwoorden om je behoeften te ontkennen of af te keuren. Je armen gingen vanzelf de lucht in. Dat beeld kent iedere moeder en het is natuurlijk, onbeschaamd. De volwassen jij kent eigen verantwoordelijkheid, kan keuzes maken en voor zichzelf zorgen. Maar dat betekent ook dat je als je eigen ouder jezelf niet in de steek kunt laten en in de kou kunt zetten. Want wie zorgt er voor jou als jij dat niet doet?

God heeft je op de aarde gezet. En niet om als een willoos poppetje lijdzaam andermans eisen en verlangens op te volgen, of om als een heilige te geven zonder te ontvangen, of als een slaaf te werken en te strijden, maar om tot je volle bestaansrecht te komen. Zoals alles in deze mooie natuur in volle wasdom mag komen, mag ook jij als mens deze weg bewandelen. En dan maakt het niets uit op welk maatschappelijk niveau je functioneert, hoeveel uren je werkt, of je een beperking hebt of niet en of je in een groot of klein huis woont. Dat is een boodschap die niet helemaal in de maatschappij lijkt te passen, waar de druk om nuttig te zijn en van financiële waarde hoog ligt. Maar het is wel de boodschap die voor echte heling zorgt, persoonlijk, en uiteindelijk ook collectief.

Jij bent

Kies voor jou, ga voor jou en begin deze zoektocht in de eerste plaats in jezelf en binnen je eigen bronnen. Er is je veel gegeven dat waarschijnlijk nog verborgen ligt om ontdekt te worden. Mooie eigenschappen, liefde, wensen, gaven en kennis; ze zijn er al. Deel ze, maar geef het niet weg. Zodra je beseft dat je genoeg bent zoals je bent en niet meer meer hoeft te zijn keert de rust terug. En de vrede, en tevredenheid. Je fundament.

Jij bent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.