Weerstand

 

Weerstand

Als ervaringswerker in de wijk heb ik het afgelopen jaar meer dan ooit weerstand ervaren. Het was een gevoelsmatige strijd en de momenten van overwinningen in verhouding schaars. Je visie en passie volgen betekent niet automatisch dat de omgeving mee beweegt. Al helemaal niet als het gaat over ervaringswerk en herstelondersteuning in de wijk. Er was een periode dat er meer beweging leek te zijn. Maar dat stagneerde dit jaar op meerdere vlakken. Deels heeft dat te maken met geldstromen en nieuwe beleidsdoelen vanuit de gemeente, deels ook met het bij macht der gewoonte teruggrijpen naar oude patronen en systemen. Deze bestaan uit een specifieke logica, waar moeilijk aan te tornen valt. Korte termijn oplossingen voor vraagstellingen in de wijk maken de weerstand tot duurzame stappen nog groter.

Frustrerend

Het was frustrerend en onbevredigend om bijzondere projecten te zien sneuvelen of voortijdig te moeten afbreken door een gebrek aan middelen en steun. Inzet en ingangen waar ik in geloof, waar ik bovendien energie van krijg omdat het simpelweg iets teweeg brengt en waar ik mijn waarde ook in kan tonen door een natuurlijke aanwezigheid van mijn persoonlijke kracht…het is moeilijk om dan een stap terug te doen en het te laten varen omdat er de ruimte en tijd niet voor is. Het is steeds de kunst geweest terug te kijken naar de kleinere, bijzondere momenten waarop vooruitgang werd geboekt in iemands leven, iemand blij en opgelucht verder kon en ik getuige was van verrassende ontwikkelingen tussen wijkbewoners en soms ook hulpverleners.

Angst

Angst en soms ook daaruit voortkomende arrogantie bleken de meest remmende factoren te zijn in de uitvoering van ervaringswerk in de wijk. Het bewaken van de poorten van organisaties en ondernemers, waar niet over de schutting mee gekeken mag worden en waar terreinen territoria werden. In plaats van de bewoners als middelpunt te nemen, is men weer meer van boven en buitenaf gaan organiseren. Niet met de bewoners, maar voor en namens de bewoners. Het heeft tot effect gehad dat deze angst ook overgeslagen is naar bewoners zelf, die niet bekrachtigd en weer meer afhankelijk zijn geworden. Desondanks blijft de beweging van onderaf wel gestaag doorgaan. Niet iedereen accepteert die angst en afhankelijkheid en deze personen grijpen empowerment aan om het tij te keren.

Discussie

Dat de positie van ervaringsdeskundigen weer moeilijker was heeft naar mijn idee ook te maken met de discussie die maar voortgaat over wat dat zou moeten zijn. Ik heb daar zelf ook aan mee gedaan. Maar ik ga dat niet meer doen. Ik laat het zien en dat blijf ik ook doen. Ik voer het uit, blijf mijzelf ontwikkelen en laat mij niet ontmoedigen of demotiveren. Ook met hulpverleners ga ik hierover niet meer in discussie. Als ze willen weten wat het betekent kan dat in de praktijk. En anders niet.

Toekomst

Herstelondersteuning en ervaringswerk in de wijk heeft de toekomst. Vertrouwen en standvastigheid zijn de basiselementen. Men zegt wel eens dat weerstand uiteindelijk kan leiden tot grote veranderingen. Dat het zelfs een voorteken is van aankomende verandering. Ik ga wel zuiniger omspringen met mijn persoonlijke inzet. Mijn ervaringsdeskundigheid verdient het om op het juiste moment op de geschikte plek zichtbaar te zijn en mijn deskundigheid eveneens. Vanuit die passie ga ik ook 2020 in met vertrouwen en standvastigheid. De zee is een metafoor die aantoont dat wat waardevol is meegenomen wordt en wat nog even wat tijd kost aan het strand teruggegeven wordt. De zon is het altijd blijvende perspectief en de vogel staat voor de voortdurende vrijheid van bewegen en anders kijken.

Als ervaringswerker in de wijk heb ik het afgelopen jaar meer dan ooit weerstand ervaren. Het was een gevoelsmatige strijd en de momenten van overwinningen in verhouding schaars.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.