Er is een proeftuin gestart vanuit de huisartsenpraktijk. Via stichting Vitale Verbindingen zijn ervaringsdeskundigen aangesloten om de herstelondersteunende elementen onderdeel te laten zijn van de MDO’s die vanuit de huisartsenpraktijken worden geörganiseerd. De gedachte achter deze proeftuin is dat patiënten van de huisartsen niet standaard en met regelmaat een terugkoppeling krijgen of kunnen geven over hun situatie omtrent gezondheid en welzijn. Het gaat om EPA patiënten, met een ernstig psychiatrische aandoening.
Twee sporen
We werken met twee sporen. Dat wil zeggen dat er twee soorten trajecten zijn vanuit verschillende huisartsenposten. Het eerste traject EPA en herstel richt zich op de patiënten met behulp van casussen. Hier kan het netwerk aansluiten en is de insteek met name gericht op het aansluiten met herstelinitiatieven en het sociaal netwerk. Terwijl het tweede traject EPA en medicatie als uitgangspunt medicatiecontrole en gezondheid heeft.
MDO’s
MDO’s zijn multi-disciplinaire overleggen waarbij de patiënt zelf aan kan geven wat hij of zij nodig heeft. Eerst vult de persoon voor zichzelf een formulier in met vragen over hoe het nu gaat en of er eventueel behoefte is aan verandering. Vervolgens kan de persoon vrijwillig deelnemen aan het MDO en hier desgewenst een naaste bij uitnodigen. Van daaruit kunnen vervolgstappen worden genomen met wie de patiënt dat wil.
De rol van de ervaringsdeskundige
De proeftuin is recent van start gegaan en de rol van de ervaringsdeskundige zal zich nog verder uitkristalliseren. Maar de bijdrage en invloed is al begonnen met het voorwerk en de ontwikkeling, is tijdens beide vormen van MDO’s die van verbinder en vertaler, met continue oog voor herstelondersteunende factoren. Ook in het natraject kan de ervaringsdeskundige bemiddelen, coachen of mogelijkheden aanreiken.
Tijdens de twee kennismakingsbijeenkomsten was de opkomst goed. Ook achteraf was de feedback positief. Bij de startbijeenkomst EPA en medicatie stelden alle professionals zich voor. Sommigen gaven een korte presentatie. Ik heb als ervaringswerker een presentatie gegeven over herstelwerkgroepen. Korte presentaties, maar wel nieuwsgierigheidwekkend. Met rode en groene kaarten werden vervolgens vragen aan de bezoekers gesteld, wat veel inzicht heeft gegeven voor het vervolg.

Open houding
Er is een fijne, open houding vanuit de huisartsen en POH’s – de praktijkondersteuners huisartsen. Dat maakt het prettig om aan deze Proeftuin mee te doen. Het is voor mij erg essentieel dat er bereidwilligheid is om te leren van ervaringsdeskundigen en een samenwerking op basis van gelijkwaardigheid te ervaren. Ook de houding ten opzichte van de patiënt is er één van respect en nieuwsgierigheid. Dat maakt de kans van slagen groter. Dat was te merken aan de eerste bijeenkomst die we hebben gehad, waar de patiënten op vrijwillige basis waren uitgenodigd. De opkomst was geweldig en relatief veel willen ook meedoen aan de MDO’s.
De eerste MDO EPA en medicatie start in maart. Ik ben benieuwd en heb zin om mijn bijdrage aan dit waardevolle traject te geven. Samen met Onze Huisartsen.
PR van collega Monique
Mijn ervaringsdeskundige collega Monique van afdeling communicatie was eveneens aanwezig bij de startbijeenkomst. Ze heeft een fotoverslag gemaakt via haar persoonlijke website. Daarnaast was zij als ervaringswerker betrokken voor input en deelname.