Het coronavirus en informatiestress

Het coronavirus

Dat er een coronavirus gaande is zal niemand zijn ontgaan. De informatie hieromtrent is overal beschikbaar, hoorbaar en leesbaar en het houdt iedereen bezig. Het raakt ons en is dichtbij. Het komt in ons leven en werk en vrije tijd. Ik ga hier inhoudelijk geen informatie over schrijven, want dat heeft niet veel meerwaarde. Waarom dan toch een blog over dit onderwerp? Omdat ik het met name wil hebben over de invloed die het op mij persoonlijk heeft en waarschijnlijk ook wel op anderen zoals ik. Want het doet iets met je.

Angst

Ik ben altijd relatief beschermend tegenover mijzelf als het gaat om nieuws en drama dat binnenkomt via social media en TV. Zo kijk ik zelden het nieuws of actualiteitenprogramma’s. Ik vermijd een teveel aan beelden en de emoties die daarbij getoond worden. Wel volg ik korte nieuwsberichten via social media, die ik eerst benader via de koppen en soms doorklik. Maar eenmaal bekend met het nieuws, houd ik mij verre van de nabesprekingen en interpretaties. Dit doe ik, omdat ik moeite heb met filteren van wat binnenkomt, door trauma-gerelateerde gevoeligheid. Bovendien ben ik momenteel aan het herstellen van een burn-out, nog redelijk recent.

Ik bemerk een toename van angst sinds de uitbraak van het virus en alle berichtgevingen hieromtrent. Ondanks al mijn voorzorgmaatregelen gebeurt er onbewust iets waar ik niet blij mee ben. Ik krijg gedachten over gevaar en onveiligheid in sociale situaties. Ik denk bij iemand die hoest: help! Bij iemand die dichterbij komt: Oops! Bij drukte: Nee, hè? Het zal toch niet…? Bij een minder welzijnsgevoel: Ik heb toch geen…? En dat druist tegen alles in van wat ik wil zijn, een sociaal mens die verbinding voelt en verbinding geeft. Een vorm van isolatie en vervreemding. Nabijheid is nu fout en ik moet dus, net als de anderen, afstand houden en separeren. Het geeft een heel unheimisch gevoel.

Informatiestress

Tegelijkertijd met de angst word ik de dagen door overspoeld met informatie. Dat is sowieso al problematisch voor mij, maar over het coronavirus gaat het echt de ganse dag, via alle informatiekanalen die er zijn. Op straat, in de bus, op het werk, via social media, TV, kranten, in de winkel… Het bezorgt mij stress, omdat ik het probeer te ontlopen maar niet kan. En dat versterkt dan weer de mate van frustratie. Wat klopt en niet klopt aan de informatie is nauwelijks te onderscheiden, wat relevant is of minder belangrijk eveneens niet. Iedereen heeft daar bovendien mee te maken, op zijn of haar eigen manier en het laat niemand koud. Ik hoop maar dat het snel voorbij is en we goed voor ons zelf en de ander blijven zorgen, met inachtneming van de regels.

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.