Corona en Perspectiefherstel

https://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2440553/LIVEBLOG-Openbaar-leven-steeds-verder-plat-1413-besmettingen-met-coronavirus

Als ervaringswerker in de wijk ontkom je ook niet aan het effect van de maatregelen omtrent Corona voor je werkzaamheden. Het zijn morele dilemma’s, waarbij verstand en gevoel kunnen botsen met elkaar en waar verschillende patronen bij je op kunnen komen die nu pas zichtbaar en voelbaar zijn. Tegelijkertijd word je uitgedaagd om je blik op het werk te vernieuwen en in een breder perspectief te plaatsen. Hoe ga je om met je waarden en attitudes als ervaringswerker zodra de geijkte methoden waarop je dat uitdraagt niet kunnen worden ingezet? Waarden als presentie, beschikbaar zijn, herstelondersteunend zijn, nabij, etc. Attitudes als verantwoordelijkheid nemen, outreachend zijn, facilliteren, etc. En hoe geef je daar zo vorm aan dat het iets kan genereren en het toch bij jou past?

perspectiefherstel

De situatie maakt het noodzakelijk om je perspectieven te kennen en eens aan de andere kant van de boot te vissen. Anderen kunnen helpen om dat mee op gang te brengen en om stappen te zetten. Maar dat is wel iets anders dan het navolgen van anderen, omdat dat normen zijn die je je laat opleggen. Want sociologisch gezien is het heel interessant om van een afstandje te bekijken hoe men reageert. Dit is echter iets anders dan kritisch bij jezelf te rade gaan hoe dit voor jou werkt en wat dit voor jouw werkzaamheden betekent. Hoe kun je het moreel aan jezelf en de ander verantwoorden en hoe behoud je je passie en motivatie? Wat heeft voor de mensen waarmee jij werkt de meest positieve impact, zover jouw invloed reikt? Het is de tijd om antwoorden op deze vragen te vinden en ermee te oefenen.

Helpen of faciliteren?

Een valkuil kan zijn, ook bij ervaringswerkers, om weer in de helpersrol te schieten. Je gaat invullen voor anderen wat ze misschien nodig hebben, waar die ander misschien wel stappen kan zetten in zijn of haar leven. Bijvoorbeeld vanuit een geïsoleerd leven nu echt eens het eerste telefoontje te plegen of een mail te schrijven. Maar ook de andere kant kan: je schiet in de slachtoffersrol. Dan val je als het ware stil en raak je tijdelijk verlamd. Je raakt overweldigd en ziet alleen nog de onmogelijkheden. Het zijn allebei begrijpelijke reacties en niet goed of fout. Wel is het belangrijk om gebruik te maken van anderen om in contact te blijven en je weg weer te vinden. En dat lukt ook wel weer.

Organisatieperspectief

Ik denk dat het voor organisaties die met ervaringsdeskundigen werken met name belangrijk is om te accepteren dat ‘niemand het echt weet’ en dat van daaruit nuchter en met aandacht bekeken moet worden hoe om te gaan met de huidige regels en verandering. En dan niet alleen naar buiten, maar vooral naar binnen. Doe het met de mensen waar je mee werkt en laat ze meedenken. En bekijk het per dag, al lerend en oefenend. Ook voor organisaties is er geen zwart-wit goed of fout en laat je inspireren door initiatieven van partnerorganisaties. Het verbreden van perspectief is zowel individueel als organisatiegebonden nooit verkeerd. Houd daarbij ook rekening met de diversiteit van mensen: blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met autisme, ADD, anderstaligen…

Veel succes en maak er een expeditie van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.