Werken in de wijk in corona tijd

Voortdurend bekruipt mij het gevoel van onvolledigheid en leegte terwijl ik achter de laptop zit of mijn mobiel, werkend in de wijk. De wijk, dat is mijn huiskamer met een ingerichte hoek die ik heb gebombardeerd tot werkplek. Daar is het gelukkig niet helemaal toe beperkt, maar voor het grootste deel toch wel. Daar sta ik niet alleen in. Velen met mij zijn hun werkbasis tijdelijk kwijt, zoekende naar nieuwe vormen en mogelijkheden om het contact met collega’s en doelgroep niet te verliezen. Dat is nogal een uitdaging.

Tijd

In plaats van snelle oplossingen en handelingen vraagt dit toch voornamelijk om bezinning en verwerkingstijd. Het dwingt tot zelfreflectie en een pas op de plaats, het tot je door laten dringen wat er gaande is en wat dit voor jou betekent. Welke invloed heeft het op je wereldbeeld, je visie op dingen? En mocht dat niet meteen anders zijn, dan toch komt het meer in beeld en komt het opnieuw op je drijfveren aan en hoe je ervoor staat. Pas als de verwerkingstijd voorbij is, of in een rustiger vaarwater terecht komt, ontstaat er nieuwe ruimte voor ideeën hoe verder en op welke manier je van betekenis wilt en kunt zijn.

Actie

Ik bemerk een bepaalde opbouw in het vormgeven van actie en uitvoering na de fase van verwerking. Het begint met bedenken en uitproberen, samenwerkingen zoeken en ideeën uitwisselen. Het netwerk onderzoeken en in kaart brengen, waar liggen de vragen en wat is de behoefte? Er ontstaan spontaan initiatieven in de wijken, ook tussen wijkbewoners. Daar wat vertrouwen in hebben is helpend, want wat van zichzelf ontstaat is het meest krachtig. Ook online ontstaan veel initiatieven. Belangrijker dan ooit blijkt kennisdeling hieromtrent en het vrijgeven van informatie en middelen.

Mijn werkzaamheden

Het gevoel van de lege bank blijft wel even. Ondertussen begin ik mijn werkritme enigszins op te bouwen en te ontdekken waar ik mijn krachtige zelf in kan zetten en waar ik beter van af kan blijven nu. Ik creëer een balans tussen zelfzorg en zorg voor, waarbij ook wederkerigheid soms een plaats kan hebben. Ik calculeer momenten in van privé en terugtrekking naast momenten van op actief staan. Deze kader ik in door middel van tijden en focus. Ik draai twee telefoondiensten per week, onderhoud contacten via app en telefoon en overleg onder een mate van tijdsbeperking via ZOOM. Eens per week wandel ik samen met enkele wijkbewoners en houd contact via social media.

Contact

Naast het op de plank zetten van groepsactiviteiten voor na de Corona tijd, blijf ik mogelijkheden onderzoeken van face to face contacten. Niet alles is op te vangen via digitale middelen en waar dat kan binnen de veiligheidsmaatregelen is contact essentieel. Niet alleen voor de bewoners waar ik mee werk, maar ook voor mij als persoon en in datgene wat ik te bieden heb en waar ik coulant mee kan zijn. Ondertussen onderzoek ik de digitale mogelijkheden, samen met collega’s en partners.

Privé contact onderhouden blijft daarnaast ook juist nu van belang. Met daarbij ook zorg over en voor familie en eigen netwerk. Net als een goede balans tussen inspanning en ontspanning. Het vasthouden van goede zelfzorg is mogelijk het belangrijkste onderdeel van het dagelijks leven en als thuiswerker. Altijd wel, maar nu in het bijzonder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.