Herstart locaties niet zonder slag of stoot

Toegankelijkheid

Het is fijn en hoopgevend dat steeds meer wijkcentra de deuren weer kunnen openen na maanden gesloten te zijn geweest. De face to face ontmoetingsplekken en plek om te werken werd gemist, al kon een deel ondervangen worden met online middelen en buiten-de-deur beleid. Met name voor bewoners met kwetsbare achtergrond en omstandigheden is de ander kunnen zien en horen en contact buiten de eigen woning erg belangrijk. De drempel tot het gebruikmaken van online ontmoetingsplekken en cursussen bleek voor een deel van de doelgroep te groot. We willen graag werken vanuit de visie van toegankelijkheid, omdat dat de basis is van waaruit groei en ontwikkeling kan plaatsvinden. Het is ook die toegankelijkheid die mogelijkheid biedt aan iedereen om aan eigen herstel en van elkaar te werken.

Drempels van corona

Tegelijkertijd zijn de drempels die opgeworpen worden door de corona regels een contradictio in terminis. Zelden werd het dilemma zo gevoeld als nu, waar belangen van gezondheid en welzijn met elkaar lijken te botsen, waar het elkaar moet zien te vinden. Regels om bewoners en medewerkers te beschermen, maar ook de toegankelijkheid en openheid bedreigen. Veiligheid versus veiligheid, waar dit woord zo’n complexe betekenis heeft en zo persoonlijk is. Werken vanuit het hart en vanuit verstand en daar tussen kiezen, waar het onverenigbaar lijkt. Als ervaringswerker voelt het alsof je een groot deel van waarvoor je staat, namelijk nabijheid, presentie, herstelondersteunend zijn, accepterend, regulerend en onafhankelijk, moet bewaren voor een ander moment. Want de ruimte daartoe lijkt zeer beperkt. Dat raakt je waarden, overtuigingen en ook wel een stuk van je passie.

Kansen

Gelukkig liggen er ook nog kansen die in de marges weer openingen geven. In kleine groepen kan er weer met elkaar peersupport plaatsvinden, activiteiten ontplooid en cursussen gegeven worden. Er kan met elkaar gebouwd worden aan nieuwe initiatieven. Organisaties zijn tijdelijk meer op zichzelf teruggeworpen, waarbinnen tijd aan zelfreflectie en beleid kan worden besteed. Tegelijkertijd zal er nu nog meer aandacht moeten zijn voor outreaching. Weer meer de straat op en bij bewoners langs, belcontacten en buitenactiviteit. En zodra er weer meer mogelijkheden zijn hoop ik dat we elkaar weer weten te vinden in meer actieve samenwerking. Zonder drempels en gedragen door brugverbindingen. Vooral dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.