MDO’s met bewoner in de huisartsenpraktijk

Vanwege corona maatregelen heeft het traject wat vertraging opgelopen, maar we zijn nu van start gegaan. Na een bijeenkomst waar wij ons als team hebben voorgesteld en patiënten van de praktijken waren uitgenodigd konden zij zich opgeven voor de MDO’s. Dit is op vrijwillige basis en niet opgelegd. Samen met een POH – Praktijkondersteuner Huisarts of een begeleider van het FACT team bereidt de patiënt deze MDO voor, die zelf slechts een kwartier duurt.

Wat is het?

De patiënt, vanaf nu beschreven als bewoner, valt onder de groep met EPA – Ernstige Psychiatrische Aandoeningen – en gebruikt vaak veel medicatie, soms langdurig. Het risico bestaat dat de huisarts de aandacht en kritische blik op dat gebruik verliest, als ook de bewoner zelf. Om dit te voorkomen, is een nieuwe check van de situatie en het opnieuw bekijken van mogelijkheden het doel van deze MDO’s. In deze MDO’s vertelt de bewoner of zijn/haar vertegenwoordiger hoe het gaat en waar naartoe gewerkt wordt. Een familielid kan er ook als ondersteuner bij zitten. Verder zijn aanwezig de huisarts, psychiater, apotheker, POH en ervaringsdeskundige. Ieder kan hierbij vragen stellen, voorstellen doen en meedenken. De POH of begeleider van het FACT team gaat vervolgens met de bewoner verder aan de slag. De ervaringsdeskundige kan door de bewoner gevraagd worden voor ondersteuning bij het maken van een herstelplan of het volgen van een herstelgroep.

Voorbereiding

Voor de bewoner bestaat de voorbereiding uit het bekijken van zijn of haar eigen situatie. Hoe gaat het met hem of haar op het gebied van gezondheid, welke bijwerkingen ervaart hij of zij. Hoelang is er sprake van stabiliteit en hoelang is het geleden dat er een crisis was. Welke medicatie zou er kunnen worden afgebouwd, welke andere acties op het gebied van gezondheid en welzijn zijn nodig? Wat heeft hij of zij nodig om verder te herstellen, stabiel te blijven?

Als team bereiden wij ons voor door de sheets te lezen over de bewoner en van te voren na te denken welke vragen opkomen, welke ideeën. Hoe zorgen we dat de MDO zo weinig mogelijk bedreigend is en de bewoner zijn of haar zelfregie behoudt? Hoe toon je ook begrip voor de angst voor verandering of terugval en ben je tegelijkertijd ook realistisch en eerlijk? Hoe zorg je dat de bewoner niet overspoeld wordt door informatie?

De MDO

Tot nu toe hebben we 10 MDO’s gehad, 2 keer 5 achtereen. Het is zowel voor de bewoner een nieuwe manier van werken als voor het team. Het gaat dus nog wat onwennig, maar we krijgen steeds meer door hoe het werkt en uitwerkt en dat verschilt ook per casus en bewoner. Inhoudelijk kan ik daar hier natuurlijk niets over loslaten, maar mij valt op dat er wel wat thema’s naar voren komen. Bijvoorbeeld de angst voor terugval, onmacht waar medicatie juist niet geslikt wordt uit angst, ongezonde effecten van medicatie, lange routes die bewoners al gemaakt hebben en de omslag die bewoners kunnen maken naar herstel en eigen regie. En het gegeven dat bijna elke bewoner aan het afbouwen is gegaan.

Mijn rol

Naar mijn rol als ervaringswerker ben ik deels nog zoekende. Samen met collega’s heb ik kennis gemaakt met de POH’s van het traject en we onderzoeken hoe we zowel in het voor- als natraject herstelondersteunend kunnen zijn bij het proces van de betrokken bewoners. Helemaal concreet heb ik het nog niet. De bewoner is degene die de behoefte aan moet geven, maar dan moet hij of zij wel weten dat dat kan. Het voortraject wordt nu ondersteund door de POH en/of andere begeleider, wat afdoende lijkt te zijn. Tijdens de MDO is het mijn taak om de bewoner te wijzen op de mogelijkheid om samen een herstelplan te maken of een WRAP te volgen. Deelname aan een herstelgroep is ook een mogelijkheid. Ik moet echter een inschatting maken tijdens het MDO, omdat ik geen voorkennis heb van de bewoner. Daar worstel ik mee. Daarnaast is het een zeer medisch geörienteerd gesprek, waarbij ik een switch moet maken naar herstelondersteuning. Dat valt nog niet mee. Wat ik in ieder geval ook kan is de bewoner steunen tijdens het gesprek op mens niveau.

https://www.onzehuisartsen.nl/

In samenwerking met Onze Huisartsen Arnhem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.