Herstel in de groep

Niet iedereen gedijt goed in een groep, maar de ervaring leert dat aan jezelf werken in een groep vaak meerwaarde kan hebben en tot een sneller proces kan leiden. In kleinere groepen, waar voldoende aandacht besteed kan worden aan het persoonlijke proces en waar goed gefaciliteerd wordt, gebeurt veel goeds. Waar iemand intern of extern gericht is, balanceert dat in het groepsgebeuren en krijgt elke deelnemer de mogelijkheid meer zichzelf te worden. Respect voor elkaar, openheid en feedback helpen om meer zicht te krijgen op wat speelt, wat belemmert of wat juist heel krachtig blijkt te zijn. Hoe de facilitators zich hierbij opstellen is wel van groot belang voor de ervaring binnen de groep.

Er zijn

De basisvaardigheid van een goede facilitator is er zijn, presentie. Dat lijkt nogal eenvoudig, maar is toch niet zo gemakkelijk. Het kan voorkomen dat er onverwachts grote thema’s naar voren komen die je raken. Of er is een dreigend conflict, iemand wordt erg emotioneel of dissocieert. Het vraagt om een actieve, creatieve en warme, niet angstige aanwezigheid. Er zijn is daarbij ook een ontspannen openheid over jezelf, die eerlijk is en echt. Het passend verwoorden en laten zien van eigen kwetsbaarheid en kracht. Dat gaat niet foutloos en dat kan ook niet, maar leren en openstaan voor feedback vanuit de groep is dan een voortdurend proces.

Faciliteren is een lerend proces

Deelnemen

In de groep ontstaat de ruimte om met behulp van thema’s en een lichte vorm van structuur ervaringen van het dagelijkse leven te delen. Er wordt een koppeling gemaakt tussen het levensverhaal en bronnen van steun, kracht en troost in het heden. Ondergesneeuwde vaardigheden en positieve eigenschappen komen in het groepsgesprek naar boven. Er ontstaat meer zelfinzicht en acceptatie. Het tempo waarin dit gebeurt is voor elke deelnemer verschillend. Ook is het doel niet voor iedereen hetzelfde; het is geen lat die beklommen moet worden. Het gaat niet over prestatie of beter worden. Wel over de verschillende domeinen in het leven, de toename van waarde die ervaren wordt in één of meer domeinen. De afgelopen keer sloten we af met het gebed om kalmte. Dat is misschien wel de basis van herstel. En van herstelgroepen in z’n algemeen.

Gebed om kalmte

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.