In ontwikkeling

Tijdens mijn werkzaamheden als Ervaringswerker maar ook als persoon ben ik voortdurend in ontwikkeling. Dat is ook iets waar ik naar streef, want stilstand leidt bij mij uiteindelijk tot verveling en onvrede. Ik merk hierin ook steeds meer de behoefte de rol van Ervaringswerker minder op de voorgrond te laten komen en meer de professionele richting in te gaan. Ik denk dat dit ook een normaal proces is voor mij. Al vanaf eind jaren 90 ben ik bezig geweest met het actief inzetten van eigen ervaringen ten behoeve van anderen. In de loop van tijd heb ik altijd geworsteld tussen de twee kanten van mij: de behoefte vanuit mijn persoonlijk verhaal werkzaam te zijn en anderszijds mijn kennis en ervaring in wat neutralere positie in te zetten. Ik heb beide gedaan en tegenwoordig heb ik steeds vaker het gevoel dat ik mijzelf in eigen tijd wil zijn in alle openheid, maar op het werk meer op mijn professie aangesproken wil worden. Dat neemt niet weg dat mijn persoonlijke ervaringen een rol blijven spelen binnen het team, in het groepswerk en bij de coaching die ik doe. Binnen Vitale Verbindingen is dat ook inherent aan de vorm van organisatie.

De lerende organisatie

Vitale verbindingen is een Lerende Organsatie. Het fijne in deze omgeving is dat feedback en reflectie een belangrijk onderdeel van teamwork zijn, naast een flexibele wisseling van rollen en leiderschap. Dit heeft mij vanaf de start waarbij ik betrokken was 8 jaar geleden heel veel mogelijkheden gegeven om te groeien en verschillende kanten van mij te ontwikkelen. Het daagt ook voortdurend uit om het maximale uit mijzelf te halen, maar mijn minder sterke kanten en kwetsbaarheid op sommige fronten mogen er ook zijn. Doordat alles vloeibaar verloopt binnen kaders verlies ik soms het overzicht en weet ik niet goed hoe prioriteiten te kiezen. Daardoor ben ik eerder in een Burn-out terecht gekomen. Door te starten met een nieuwe opleiding heb ik mijzelf opnieuw helpen kaderen en focussen. Deze opleiding bij het ICM – Arbeids- en Organisatiepsychologie – blijkt een goede zet die aansluit aan mijn behoefte. Binnen de organisatie krijg ik de ruimte om mijn rol hierin te vinden.

Advies

Als eindopdracht mag ik zowel een persoonlijke reflectie op de opleiding presenteren als een onderzoeksadvies. Het eerste aan de medestudenten en het tweede aan de organisatie. Tijdens het onderzoek heb ik gemerkt dat de verschillende fasen in zogenaamde loops steeds doorgaan. Tijdens het bewustwordingsproces in het team met behulp van vragen wordt al snel gewerkt aan nieuwe ideeën die stapsgewijs worden ingevoerd.Dat vind ik eigenlijk heel bijzonder. Natuurlijk merk ik dat sommige patronen meer ingesleten zijn en meer tijd kosten. Maar de transitie is er voortdurend. Dit heeft ook effect op mij als persoon en in mijn rollen.

En verder…

Mijn persoonlijke ervaringen en levensverhaal hebben steeds meer betekenis gegeven aan mijn functioneren. Ik heb geen maskers of bescherming meer nodig om vrijuit te kunnen en willen zijn wie ik ben. Het is het leven en mijn functioneren zelf die mijn verhaal aansturen i.p.v. andersom. Ik vind steeds meer ruimte in fotograferen en wandelen om bij mijzelf te blijven en energie op te halen. Daardoor is er ruimte om te groeien en mijn negatieve gedachten en oude gevoelens open te blijven bespreken en te verdragen. Alleen zo kan ik mijn krachtige en wijze zelf optimaliseren. Dat is niet alleen een kwestie van weten, maar vooral doen.

Dit is mijn persoonlijke weg. Die is voor iedereen weer anders. Binnen Vitale Verbindingen is er ruimte voor elke persoonlijke route. Het is erg inzichtgevend om je daar bewust van te zijn en de schoonheid daarvan te zien. Er is geen levensladder, geen bewijs van prestatie. Zoals ik vandaag ook tegen iemand anders zei: ‘We zien te vaak enkel de boom en niet de vogel die erin zit’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.