Balanceren

Balanceren als ervaringswerker in je rollen is een ware kunst. Dat begint bij de relatie die je met jezelf onderhoudt en vervolgens met de personen waar je mee werkt. Dat is een uitdaging waar je steeds mee bezig blijft, omdat interacties met bewoners, collega’s en samenwerkingspartners verschillende dingen van je vragen. Het vereist een zelfbewustzijn, zelfkennis en een mate van zelfacceptatie om vanuit jezelf te werken. Waar dit breuken vertoont leidt het tot invloed op bejegening, begrip en respect voor de ander. Dat kan nog best een tijdje goed gaan, maar op een gegeven moment ga je strijdigheid ervaren tussen datgene wat je wilt zijn en uitdragen en hoe je het ervaart. Dan verlies je energie. De ander lijkt minder toegankelijk en vatbaar voor jouw steun en attentie.

samen bloeien

Aandacht begint bij zelferkenning

Hoe blijf je in balans in de relatie met jezelf? Erken allereerst dat je nog niet alles weet van jezelf. En dat je anderen nodig hebt om te groeien en te bloeien. Zij zijn je spiegels en helpen je krachten en kwetsbaarheden te zien. Geef daar zo af en toe ruimte voor en verwerk dat. Mensen die op je pad komen hebben je soms iets te leren. Zo kreeg ik bij een gesprek met tekstkaarten vandaag bijvoorbeeld de beschrijving van de eigenschap geduld in mijn handen. Het was of ik een grote spiegel voor mij kreeg die zo klopt met de les die ik nu mag leren. Soms is het een ware attentie; een andere keer is het pijnlijk, maar waar het wel toe leidt is dat je even terug gaat zoeken naar de juiste balans. Geduld betekent soms niet meteen reageren, het betekent goed luisteren. Maar ook: vertrouwen hebben dat het goed komt, dat duidelijkheid gaat komen, dat er een oplossing is, al niet nu meteen.

Balans in de relatie met anderen

balans geeft kleur

Vooral als je in een groep werkt, maar ook als je met verschillende contacten te maken hebt kan dat soms confronteren met jouw kijk op zaken, of overtuigingen die je hebt. Of een bepaalt type gedrag raakt je in persoonlijk oud zeer. Je ontkomt er niet aan dat het af en toe gebeurt, maar hoe neem je dat in je op? Hoe houd je jezelf in je rol, zonder jezelf te verliezen? Het kan beide ruimte krijgen; datgene wat je raakt en je neutrale rol als ervaringswerker hierin. Dat is balans en zorgt ervoor dat je je persoonlijke kleur behoudt en bewaakt. Het is een mengeling van methodiek en eigenheid, van professionaliteit en persoonlijkheid. Balanceren is eigenlijk wat ervaringswerkers voortdurend doen. Het is één van de krachtigste eigenschappen van ervaringsdeskundigheid. Dat betekent ook dat het een weg is en dat je onderweg bent op die weg. Want wanneer is het echt klaar? Niemand is altijd gebalanceerd. Maar het steeds opnieuw hervinden ervan maakt de route er naartoe tot een waarachtig streven.

2 Comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.