Verbinding

De behoefte aan verbinding is iets dat in wezen heel basic is, maar toch kan de ervaring van verbinding omslaan in verlatenheid, doelloosheid en leegte als er niet voldoende aan de voorwaarden wordt voldaan. Dit gemis aan verbinding kan leiden tot gevoelens van onmacht en richtingloos handelen. Dat zie je terug in flodders van de actualiteit en het is of de communicatie stagneert. Relaties verlopen stroef en men begrijpt elkaar niet meer, laat staan zichzelf. Dan wordt er met iets begonnen omdat men met iets moet beginnen en niet stil mag staan, terwijl de onderliggende basis ontbreekt. Het gaat vooral om meningen en rechten en niet meer over behoeften en verlangens. Verbinding is een woord dat meestal weinig zegt, tot het gemist wordt.

Verbinding is een menselijke noodzaak

Vanaf het moment dat je geboren wordt zoek je naar verbinding als mens. Met je omgeving, met je naaste – de moeder in eerste instantie- en uiteindelijk met jezelf. Als daar al iets mis gaat en je ervaring met verbinding wordt verstoord kan dat invloed hebben op hoe je dat ervaart en hoe je houding hierin is. Die verstoring is goed merkbaar als ik om mij heen kijk en zie welke gevolgen dit heeft op hoe men met elkaar omgaat en vooral met zichzelf. Het gaat niet meer om verbinding, maar machtstrijd. Een eigen plek innemen betekent de ander vermorzelen of het andere uiterste van het spectrum: men doet z’n best om volledig onzichtbaar te zijn en de ander in alles te beschermen. Het lijkt bijna of er geen midden meer bestaat. Terwijl verbinding maken en voelen essentieel bijdraagt aan gelukkig zijn en veiligheid. We hebben het nodig om te leven.

Doen wat goed voor ons is

Weten wat goed voor ons is betekent niet direct doen wat goed voor ons is. Ik spreek hier in ‘wij’-vorm, omdat dit evengoed een les voor mijzelf is. De neiging om buiten verbinding te gaan is ook bij mij een grote valkuil. Daar waar zelfregie verward wordt met alleen doen en empowerment met strijd. Zeker, in verbinding blijven en nieuwe verbindingen aangaan is ingewikkeld en soms teleurstellend, soms verwarrend, maar vaker toch ook op een goede manier empowerend. En het helpt om richting te vinden en te houden, onderhouden eigenlijk. Het creëert zoveel nieuwe mogelijkheden! Dat betekent wel dat het ego soms losgelaten moet worden en verwachtingen realistisch moeten blijven.

De basis van verbinding ligt in het spontane

Spontane ontmoetingen van mensen en partners van je organisatie kunnen leiden tot nieuwe kansen. Dan vallen alle vooraf bedachte afspraken en overleggen in het niet. De eenvoudige, spontane ontmoeting en de positieve gevoelens en gedachten die deze oproepen zijn mogelijk zels de pijlers van een hernieuwde onderneming, een drive die doet beseffen dat we het allemaal nodig hebben om niet vast te komen zitten in onszelf en het eigen beeld van hoe je bent en hoe de wereld is. Dat klinkt wollig, maar ik merk zelf dat ik daar af en toe echt naar terug moet. Die basis, daar waar het allemaal begon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.