2021

Einde van het jaar

Deze laatste donderdag van het jaar 2021, terwijl ik thuiswerkend projecten afrond en voorbereid voor het komende jaar, besef ik dat het jaar omgevlogen is. Zowel de organisatie Vitale Verbindingen, mijn collega’s, het team zelf als ik hebben een grote ontwikkeling doorgemaakt. Het was een jaar met veel onzekerheden en onvoorspelbaarheid door de coronamaatregelen, maar ook met bijzondere projecten en ervaringen. Aan het einde van het jaar maak ik altijd even de balans op, zoals meer mensen waarschijnlijk. Ik heb veel energie gestoken in studie en leren, ook omdat daar nu meer gelegenheid toe was door thuiswerken en uitval van groepstrajecten. Ik ben trots op de afgronde Post HBO Arbeids- en Organisatiepsychologie, en daarnaast ook erg blij met het jaar gratis online leren via de Online Academy, waar ik certificaten heb gehaald als onderbouwing van mijn werkzaamheden.

Interne ontwikkeling

Voor de opleiding heb ik binnen de organisatie onderzoek gedaan voor een ontwikkelingsvraag en advies en die heb ik enigszins helpen implementeren. Samen met collega ervaringsdeskundigen zijn we continue onderzoekende geweest en hebben middels praktijkleren, feedback, intervisie en reflectie en daarbij een nieuwe instroom van vrijwilligers een dynamische voortgang gemaakt. De coördinatie, het bestuur en aandrijvend wiel hebben hierin een goede faciliterende rol in gehad. Als er intern veranderingen plaatsvinden kan dat soms een enorm ontheemd en onzeker gevoel geven. Er is eerst een hoop verwarring voor alles op z’n plek valt en perfect blijkt te passen. En sommige stukjes die niet (meer) passen gaan overboord. Het nieuwe jaar in gaan en enkele dingen achter je laten is ruimte maken voor nieuwe mogelijkheden.

Ervaringsdeskundigheid

Ook in 2021 was er veel ruimte voor ervaringsdeskundigheid. In projecten, via trainingen, peer-to-peer, tijdens intervisie en themabijeenkomsten, voorlichting, herstelgroepen en coaching. Ik heb het TACTIC project met Onze Huisartsen afgerond, een leerzame ervaring waarbij afbouw van medicatie en gezond leven werd gestimuleerd. Ik heb een herstelgroep begeleid, een co-training gegeven aan thuishulpen, veel individuele gesprekken gevoerd en vrijwilligers en stagaires begeleid. Tegelijkertijd heb ik zelf ook begeleiding ingeschakeld van een jobcoach. Want het was een mooi, maar ook voor mijzelf uitdagend jaar. Rolvastigheid, grenzen, zelfvertrouwen, kadering, structurering zijn punten die in zo’n dynamische omgeving veel van mijn aandacht vragen. Hier ervaar ik wel vooruitgang in. Ervaringsdeskundigheid vraagt van mij dat ik verantwoordelijkheid voor mijzelf blijf nemen en aan goede zelfzorg doe. Ik sluit af met een bekende spreuk, waar ik zelf ook nog steeds veel aan heb:

God, geef mij moed om te veranderen wat ik kan veranderen, kalmte om aanvaarden wat ik niet kan veranderen en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.

Gelukkig Nieuwjaar!

2 Comments

  1. Een prachtige blog weer en voor mij ook leerzaam als reflectie op het afgelopen jaar en hoe we daarin ook samen opliepen, soms in ‘worsteling’ en soms in harmonie. Gelukkig Nieuwjaar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.