Dag mama

Op 27 augustus, 14 dagen na uw 82e verjaardag, overleed u plotseling. Papa is achtergebleven en mist u natuurlijk vreselijk. Gelukkig kan hij dat delen met zijn zes kinderen, maar de meesten wonen op afstand en kunnen hem niet dagelijks een knuffel geven. Ik ben er van overtuigd dat ze dat wel zouden willen. Nog maar een paar maanden woonden jullie weer samen in een verplegingsappartement, voornamelijk voor papa die intensieve zorg nodig had. Een mooie en gedenkwaardige plek achterlatend wat ingrijpend was. Een afscheid van een lange fase van het thuisfront waar we vanuit al die plekken in het land naar terug konden keren tijdens de verjaardagen en feestdagen.

thuishonk

En ineens was daar dat telefoontje…ik kon het niet geloven. En toch was het waar. Een hartstilstand. Het was eigenlijk meteen voorbij. Het besef is stapsgewijs gekomen. Een hotel in de buurt was de uitkomst om u nog één keer te zien en de begrafenis bij te kunnen wonen. Mijn goede vriend en vriend van de familie was erbij. Iemand via social media bood spontaan een lift aan, want de treinen staakten. Dat had u vast een bijzonder verhaal gevonden! De begrafenis had u fijn gevonden; papa vond het ook fijn. Al was het allemaal erg verdrietig, er waren veel mensen aanwezig die van u hielden, houden. Had u dat maar kunnen zien! En de kinderen die de kist voortduwden, samen! Precies wat u zo graag wilde: de kinderen in eenheid. Dat was niet gemakkelijk tijdens uw leven. Wel durf ik te beweren dat u een goed gezin achterlaat.

eerste wandeling na het overlijden, Almere

Na uw overlijden kwam ik in een maalstroom van stresserende omstandigheden terecht. Pas nu is het moment daar om wat meer aan u te denken. Ik had dat anders gewild, maar zo liep het. Waar ik heel dankbaar voor ben is onze herstelde relatie en de vele gesprekken en positieve momenten die we hebben gehad. Ik zeg met nadruk hersteld, omdat we ondanks het gegeven dat we niet alles hebben kunnen benoemen, ik de laatste periode altijd respect en trots heb ervaren vanuit u voor mij. Ik kreeg aan de andere kant een meer zorgende rol naar u toe, wat ook hoort bij het verdergaan van de jaren. Zorgzaamheid was ook uw karakter en veel daarvan heb ik wel geërfd. Zoals wel meer eigenschappen, zoals aandacht hebben voor de ander, geloofswaarden, het zien van mooie dingen en mensen midden in soms dissonantie. Geduld, bescheidenheid, soms kattig kunnen zijn:)

zonsondergang in Almere

Verbonden

De navelstreng

werd vroeg

doorbroken

De ontoereikendheid

tussen

behoefte en liefde

was veruit onmachtig

nabij te zijn.

De draad brak

doormidden maar

bleef

Vanuit een openhartig

verlangen

te ontmoeten

te erkennen.

Het herstelde zich

mettertijd daar

de zon opnieuw opging

en genas

Verbondenheid

2 Comments

    1. Dank je wel Willy! De draad oppakken en tegelijkertijd de momenten nemen om er bij stil te staan en het gegeven accepteren. Dit was de eerste stap in gesprek te gaan met haar. Voelt oké

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.