Maak ruimte voor bescheidenheid

 

Bescheidenheid (1)

 

Bescheidenheid siert de mens. Hiermee bedoelen we meestal dat we mensen mooi en aantrekkelijk vinden die bescheiden zijn. We waarderen die eigenschap bij de ander. Tenminste, dat is de aanname waarmee we onszelf hebben overtuigd. Ik waag het te betwijfelen.

Bescheidenheid en de markt

Is bescheidenheid nog steeds een deugd? Iets waar je mee voor de dag kunt komen, wat je aanmoedigt? Wat schiet je eigenlijk op met bescheidenheid? In een maatschappij die vraagt om mensen met luide stemmen, heldere meningen en voortvarendheid lijkt deze eigenschap niet meer te passen. Waar je voorheen misschien nog een heel eind kwam met vanuit je hart en eerlijke belangen, zul je nu toch wel meer vooraan moeten staan aan de barricade en brutaal je weg moeten opeisen. Toch? De zorg- en welzijnsmarkt is een wirwar van regelmatig opgeblazen ego’s geworden die veraf zijn geraakt van de bron van zichzelf, de mens waarom het draait. Het is roepen om de eerste plaats, als marktkooplui die hun waar verkopen.

Je weg vinden

Soms ben ik het van een afstand allemaal aan het bekijken en vraag ik mij af wat er gebeurd is, dat zoveel van ons niet meer weten waar het om draait. Waarom vinden we onszelf toch zo ontzettend belangrijk en waarom zijn we zo snel in onze ego’s aangetast? Het is blijkbaar heel moeilijk om werkelijk tegelijkertijd gepassioneerd te zijn en bescheiden, op het zelfde moment betrokken en aandachtig te zijn met voldoende zelfvertrouwen en dankbaarheid. Je weg vinden is volgens mij met name die balans weten te creëren in jezelf, dat je weet wie je bent – en dat dat goed is – en wie de ander is, waar verbinding mogelijk wordt.

Het kleine waarderen

Om onszelf te bewaken, geloof ik dat we het kleine weer zullen moeten leren zien en waarderen. De kleine ‘mens’ , het kleine wonder, de kleine veranderingen, de kleine initiatieven, de kleine daden, de kleine …tja, alles. Onder de deugd bescheidenheid versta ik zeker niet jezelf wegcijferen, maar juist jezelf erkennen, waarderen en dankbaar zijn. Bescheidenheid en trots hoeft niet in tegenstelling tot elkaar te zijn als je beide kanten goed onderhoudt. Dat geloof ik echt. Maar doorschieten in trots leidt tot arrogantie, schadelijk en kwetsend gedrag en het niet meer zien van de kleine dingen, de kleine mens.

Bescheidenheid en de mens

Laten we terug gaan naar de mens. Steeds weer, elke keer als we weer uit de bocht schieten kunnen we daar weer naar terug gaan. Laten we de bescheidenheid weer vinden en herwaarderen. Het is een mooie eigenschap en levert bijzondere kansen op.