Brainstormen

step0001

“Waarom brainstormen jullie toch zoveel? Ga toch gewoon aan het werk!”

Heeft iemand die vraag ook al eens gesteld aan jou of aan je organisatie? Al dat praten en uitwisselen…het kost immers alleen maar kostbare tijd? Ook ikzelf betrap mij er wel eens op die vraag te stellen, vanuit een persoonlijk ongeduld, want tja, de bewegingen in en om ons heen gaan vliegensvlug. Straks houden we het niet meer bij…

Dat is natuurlijk een misvatting. In het woord zelf vind je al een deel van de ware betekenis, namelijk ‘stormen’. Dat zegt iets; het is dus geen passief of langzaam bewegend proces. Integendeel, eerder betekent het een snel en dynamisch fenomeen dat raast door het lokaal, wegvaagt wat niet relevant is, schoonveegt en energie, ruimte genereert. Een goede, effectieve brainstorm betekent dus dat er hard gewerkt wordt.

Maar waarom dan die brainstorms?

Stel je organisatie voor als een landschap. Of je eigen woonomgeving, je wijk. Daar gebeurt iedere dag een heleboel. Er worden huizen gerestaureerd, gesloopt of gebouwd, straten worden aangelegd of aangepast, bomen worden gekapt of geplant. Dieren leven met elkaar, mensen ontmoeten elkaar en gaan contacten aan of verbreken ze. De lente zorgt voor bloei en groei en rioolputten lopen over van het regenwater. Zo is het ook met je organisatie.

Als het goed is heb je als organisatie een visie en doelstellingen met elkaar. Deze kunnen in de loop van tijd veranderen, door een omgeving die ook continue verandert. Net zoals de natuur of een wijk regelmatig onderhoud nodig heeft, heeft een organisatie dat ook om sterk en in evenwicht te blijven. Dit vraagt een meebewegen met en tegelijkertijd een vorm van stabiliteit waar het past en aansluit op continuïteit.

Brainstormen met ervaringswerkers

Een brainstorm met ervaringswerkers meemaken is geweldig inspirerend. Het geeft daadwerkelijk een extra dimensie aan het fenomeen brainstorm. De wijze van exploreren is multi-dimensioneel, terwijl dat op geen enkele manier in strijd is met elkaar. Persoonlijke ervaringen, inzichten en kennis voegen zich samen met praktijk, praktijkervaringen combineren zich op het zelfde moment bijna vanzelfsprekend met overview en toekomstvisie. Wie zijn wij, wat doen wij en wat willen wij zijn? Wat heb je daarvoor nodig en wat gaan we daarvoor doen?

Brainstormen en actie liggen in één lijn met elkaar. Zonder brainstormen waai je al snel met alle winden mee en verlies je je kracht. Als individu, als groep en als maatschappij.

En nu weer aan het werk.