Dagje zorg praktijk

 

Balloon Festival

 

 

Een bezoek aan de psychiater. Tijd om medicatie af te bouwen. Dat willen we met zorg en beleid doen uiteraard. En in goed overleg. Omdat de klant de medicatie voorgeschreven krijgt van deze psychiater wordt samen besloten de afbouw geleidelijk aan te doen. Momenteel gebruikt zij twee tabletten per dag en een directe halvering zou te snel zijn. Dus een kwart halvering is beter als start, maar dat vraagt om een ander soort tablet. De huidige vorm kan niet doormidden gebroken worden.

De psychiater belt met de apotheker van de klant en vraagt naar de mogelijkheden. Ja, er is een ander tablet verkrijgbaar met een lagere dosis én deze valt ook onder de vergoeding. De klant is aanwezig bij het gesprek en vraagt voor de zekerheid wie de psychiater aan de lijn had. ‘Jouw apotheker’, antwoordt ze. Oké, helder.

De klant krijgt een recept mee om aan de apotheek te geven. Er gaan wat dagen overheen en ze brengt deze in de apotheek naar de balie. ‘Nee, mevrouw, deze moet naar uw huisartsassistente’. ‘Het zal wel’, denkt de klant en gaat naar de assistentenbalie en laat het recept zien. De assistente fronst haar wenkbrauwen even, maar besluit één en ander toch te noteren in haar computer en neemt het recept in. Ze belooft dat het in orde komt.

Een week lang wacht de klant op een bevestiging in de mail dat de medicijnen zijn binnen gekomen en kunnen worden opgehaald. Na nog niets vernomen te hebben de volgende week besluit ze weer naar de apotheek te gaan. Misschien is het niet standaard dat hierover een mail wordt gestuurd en ligt de medicatie al klaar? Ze vraagt aan de balie van de apotheker hoe ver het staat. ‘Een bestelling voor nieuwe medicijnen? Nee hoor, daar weten wij niets van’. De klant legt het uit en ze wordt doorverwezen naar de assistentenbalie van de huisarts. ‘Een recept? Nee hoor, nooit gezien!’De klant legt het verhaal opnieuw uit. ‘Maar mevrouw, dat kan helemaal niet. Dan moet er eerst een recept komen van uw psychiater en die moet naar de apotheek gestuurd worden.’ Tot driemaal toe legt de klant uit dat ze dit recept persoonlijk heeft aangeleverd én dat er telefonisch overleg is geweest met de apotheek door de psychiater’. ‘Oh, u heeft het recept bij ons ingeleverd? ‘ ‘Ja!’

‘Maar zo werkt het bij ons niet hoor’. We verkopen dit middel niet. Het is een heel bijzonder middel. En oh, het wordt ook niet vergoed zie ik’, roept de dame achter de PC. ‘Ja hoor’ , antwoordt de klant, ‘dit is van te voren allemaal telefonisch gecheckt bij u en dat is bevestigd’ . ‘Oh, ja?’ ‘Ja!’ … ‘Weet u wat? U moet toch maar eens met uw psychiater overleggen en haar een recept laten toesturen naar ons. En oh, hoe kan het eigenlijk dat uw psychiater recepten schrijft voor u?’. De klant zegt maar niet dat dit al 5 jaar de situatie is. Ze denkt wel bij zichzelf: ‘Zal ik toch maar wat sneller afbouwen? Gewoon, met mijn oude, bekende medicatie? Dat gaat toch iets eenvoudiger’.

De assistente huisarts heeft uiteindelijk het antwoordapparaat ingesproken van de psychiater om het recept opnieuw per fax op te sturen naar de apotheek.

Note:

Dit verhaal kreeg nog een staartje. Een fax met een nieuw recept is gestuurd en de medicatie besteld en ondertussen afgehaald. De klant heeft een week later contact gehad met de psychiater voor onderhoudsbespreking. Wat bleek? De psychiater was een week op vakantie en heeft geen bericht gehad van de apotheek en geen recept uitgeschreven. Ze was bovendien ook niet op de hoogte van het gebeuren en zeer verbaast. Dat roept de vraag op wie de doorslag uiteindelijk heeft gegeven voor de nieuwe bestelling én wie er is gesproken aan de telefoon…We zullen het nooit weten.

Toelichting bij de casus:

De psychiater werkt bij een kleine, bekende GGz-praktijk in dezelfde plaats als de apotheek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.