Het gedeelde verhaal

Station 004

Wat is er mooier dan het gedeelde verhaal? De ontmoeting van mens tot mens, waarbij kwetsbaarheid en kracht samensmelten in het levensverhaal en de overwinning daarop?

Niemand komt volledig ongeschonden door zijn of haar leven, wel heeft men soms een extra pak bagage mee gekregen waarmee uiteindelijk een draaglijk bestaan gecreëerd wordt. Het roept verwondering en respect op als je keer op keer hoort hoe krachtig, creatief, eigenwijs en moedig mensen kunnen zijn als men geconfronteerd wordt met nare ervaringen die ontwrichtend zijn. Het uiteindelijk niet accepteren van het verlies van leven, eigen zeggenkracht en eigenwaarde leidt ertoe dat daadwerkelijk tot in de bodem wordt gezocht naar verborgen krachten en de wens tot overleven. Veerkracht!

Toen ik gisteren samen met mijn co-trainers een training mocht begeleiden waarin verhalen werden gedeeld, kwam ik gaandeweg tot een inzicht bij mijzelf. Ik ben al een tijd ervaringswerker en heb ondertussen wat ervaring met het bieden van trainingen. Wat ik gisteren met de groep heb ervaren deed mij beseffen dat het ruimte bieden aan verhalen, het faciliteren van de ruimte daartoe en het onderdeel zijn van zo’n bijzonder proces iets is waar mijn hart ligt. De aandacht, de sfeer van vertrouwen en veiligheid, het getuige zijn van een ontwikkelend onderling proces van openheid en kwetsbaarheid en dat alles in goede banen leiden…

Het is een waar geschenk om anderen de kans te bieden hun verhaal en hun ervaringen een plek te helpen geven. Het is lang de tendens geweest, ook of juist binnen de hulpverlening, het verhaal te parkeren tijdens behandelingen uit angst voor decompensatie of stagnering. Helaas heb ik dat zelf ook ondervonden. Daar geloof ik niet in. Voor ervaringswerkers, maar eigenlijk voor ieder mens, is het naar mijn idee essentieel om je verhaal te kennen, te doorleven en te begrijpen om er vervolgens de nodige afstand van te kunnen nemen. Er zit veel lesmateriaal in je verhaal en het maakt je sterker vanaf het moment dat je zicht krijgt op de zogenoemde rode draden en keerpunten. Dat zijn de middelen van het heden, waar je concreet mee aan de slag kunt. Je wordt sterker, krijgt weer meer vertrouwen in jezelf en anderen en je ontdekt waardevolle gaven die je in kunt zetten voor je omgeving.

Het delen en uitwisselen van verhalen kan hierin een grote rol spelen, is het startpunt van de verandering van binnen naar buiten toe. Daar ben ik steeds meer van overtuigd geraakt. En daar bied ik graag mijn steun aan.