Integriteit en eigenheid

Jekrachtigezelf

Integriteit

Onderweg tijdens je ervaringen, ontmoetingen en beschouwingen kom je in aanraking met jezelf en datgene waar je voor staat, waar je in gelooft. Datgene wat je raakt in positieve of negatieve zin, maakt je bewust van wie je bent. Je hebt vaak anderen nodig om dat te ontdekken; zij zijn de spiegels van je ziel. Je ervaart waar het zuiver is en waar het wringt, de puurheid en de dissonantie. Dat is waar je ruimte kunt vinden voor het behouden van je integriteit.

Eigenheid

Het vasthouden aan je integriteit en eigenheid is niet zo eenvoudig als het klinkt. Het eerste wat dit van je vraagt is immers dat je je continue bewust blijft van je ware zelf en daar ook nog eens in alles naar handelt. We weten allemaal wel dat dat een heel moeilijke taak is. Als vanzelf ben je niet je eigen wil aan het volgen, maar die van de ander, word je emotioneel gemanipuleerd door eisen of emoties van anderen, ga je mee in de beweging van een situatie in je omgeving die niet bij jou aansluit of voel je je gedwongen om keuzes te maken die niet zuiver voor je zijn.

Dan kun je wel weer terug. Terug naar je eigen rechtvaardigheid en weer van daaruit ervaringswerker zijn. Het is nooit te laat om weer terug te gaan. Je kracht komt dan ook weer volledig tot bloei. Het klopt weer, alsof alles op zijn plek valt. Door je innerlijke wijsheid te volgen, ontstaan in jouw weg naar herstel, besef je steeds weer wat de kern is van jouw werk, van jouw doel. Laat je niet verleiden tot het kiezen van wegen die niet integer zijn en jou niet eigen. Die zitten vaak verpakt in vormen van wensdenken, idealen, supernova’s en schijnkracht, maar het zijn afwijzers van jou, van wie je bent, wie je mag zijn. Ze komen dan ook niet zelden deels voort uit jezelf, je eigen afwijzers.

Laat je niet verleiden, wees trots op en blij met wie je was, bent en nog kunt worden. Het is van grote waarde voor jou en deze maatschappij.