Tweestemmigheid

Gedachten

Gedachten

Herken je dat? Op een bepaald moment dat het even stil is om je heen hoor je als het ware je eigen gedachten spreken. En direct zodra je je bewust bent van een gedachte, verspringt deze alweer en gaat over in een andere. Soms zijn het complete dialogen, soms ook blijft het bij flarden die continue verspringen. De diepere lagen van je gedachten zijn wat minder grijpbaar. Daarvoor moet je soms echt je best doen, wil je erbij komen en ze ervaren als iets van jezelf. Dat zijn als het ware de vast gepinde gedachten, die heel lang onbewust aanwezig kunnen zijn. Je meer oppervlakkige gedachten zijn daar soms wel op geënt, maar niet altijd. Het is goed om die dieper liggende gedachten te leren kennen, want die geven je richting in hoe je je waarden en normen vormgeeft en hoe je daar weer uit handelt. Impulsief reageren heeft vaak te maken met die diepere gedachten.

Het midden

Ik ben mij bewust dat mijn gedachten veel kanten op kunnen gaan, maar dat ik wel bepaalde kernwaarden heb. Daaromheen zijn mijn normen echter sterk flexibel geworden. Zo haal ik veel kennis en inzicht uit mijn gedachten, door ze kritisch te bekijken en af te wegen. Maar tegelijkertijd haal ik veel inzicht uit gedachten vanuit mijn omgeving, van anderen. Hierdoor vindt er voortdurend lichte bijsturing plaats. Ik bevind mij hierdoor vaak in het midden, een soort van middenveld in een wereld vol gedachten en overtuigingen. Belangrijk blijft wel dat ik me blijf verbinden met mijn persoonlijke, diepere gedachten, mijn kernwaarden. Die zijn in de loop van tijd trouwens ook wel enigszins verschoven.

Ervaring

Ik heb veel energie gestoken in het leren sturen van mijn gedachten. Daar zijn verschillende methoden voor. Het is ook wel een hip fenomeen: als je je gedachten leert sturen, leid je een gelukkiger leven. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik daar niet in geloof. Het is ervaring die mij in het dagelijks leven stuurt. Want vanuit de ervaring en mijn bewustwording van mijn ‘contributies’ – persoonlijke betekenisgeving aan die ervaring- accepteer ik wat is en vooral: wie ik ben op dat moment. Het is de vrijheid beleven van het mogen ervaren dat mij in staat stelt deze los te laten en in beweging te houden. De starheid van gedachten is hiermee verleden tijd.

Tweestemmigheid

Dit alles betekent ook dat ik mijn innerlijke tweestemmigheid accepteer. Hiermee refereer ik aan mijn jongere ik, de persoon die nog behoefte heeft aan bevestiging en soms boos en verbolgen is, verdrietig en wantrouwend. En aan de volwassen versie van mijzelf, de persoon die ondertussen gezonde conclusies heeft leren trekken uit ervaringen en die wijs is geworden. Die met aandacht en meedogen in dialoog gaat met de jongere versie, zodat er weer balans ontstaat. Dit is voor mij persoonlijk misschien wel de belangrijkste les die ik geleerd heb en die daadwerkelijk herstellend werkt. Niet alleen intern, maar ook in mijn relaties en dialogen met anderen.

De oplossing?

De oplossing om met gedachten om te leren gaan is voor iedereen weer anders. En er is ook nooit één oplossing afdoende. Dit houdt in dat je altijd moet blijven zoeken naar wat voor jou effectief is en je in een positieve beweging opwaarts brengt. Het is sowieso een lange, grillige route. Het mag schuren en soms lastig zijn, weerstand oproepen. Maar niet zodanig dat je niet meer verder komt. Het is eigenlijk ook een heel creatief proces van uitproberen en jezelf het beste gunnen. Waarbij je zelf het heft in handen neemt. Diepere, belemmerende gedachten die ongenezen blijven liggen verdwijnen niet. Je was onmachtig toen ze werden ingeprent. Maar nu ben je niet onmachtig meer. Nu kun je er zelf iets mee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.